0722036443 Personlig service Snabb leverans Lager i Sverige
0722036443
Personlig service Snabb leverans Lager i Sverige

Mullvad

1. Hur vet jag att jag fått mullvad i min trädgård?

2. Hur blir jag av med mullvaden?

3 Hur förhindrar jag att få in mullvad i min trädgård?

 

 Mullvad Photo: M.Dufek

1. Hur vet jag att jag fått mullvad i min trädgård

Det kan vara svårt att särskilja mullvadshögar från sorkhögar. Lättast är det genom att se för mullvaden är hålet i mitten av högen medan för sorken är det på sidan. Detta är för att mullvad skyfflar jorden uppåt med sorken skickar den bakåt. Det är lättare att se skillnad på djuren även om man mycket sällan ser ,mullvad då håller mest till underjorden. Sorken är grå och liknar en mus eller råtta medan mullvaden är svart, har små ögon, saknar ytteröra, har rosa spetsig  nos, och stora rosa händer med långa klor. I skadedjursbekämpningssyfte är det dock inte så viktigt att artbestämma djuren eftersom man kan bekämpa dem på liknande sätt.

 mullvadshög

2. Hur blir jag av med mullvaden.

Enklast är det att mota bort dem med sorkstavar dessa vibrerar och har låter vilket stör mullvadens vardag. Detta brukar i regel leda till att dem försvinner från platsen. Dock fungerar det inte alltid om ljudet från sorkstaven inte kan fortplanta sig i marken. Detta kan bero på flera anledningar till exempel kan det finnas mycket sten eller rötter i marken eller så kan det vara sandig jord vilket inte leder ljud lika bra som lerig jord. I dessa fall får man kombinera med fällor eller avskräckande medel. Det finns många fällor med de flesta fungerar liknande vara bara noga med att ni använder handskar när ni handskas med fällorna efter som mullvadar är mycket luktkänsliga.  Avskräckande medel har haft blanda effekt eftersom mullvaden främst är under marken.

 

3 Hur förhindrar jag att få in mullvad i min trädgård.
I extrema fall där man vill skydda ett område mot mullvad kan man gräva ner mullvadsnät i marken. Då gräver man en 15 cm bred och 110 cm djup fåra där man sätter ner nätet. När mullvaden kommer fram till nätet under marken sö vänder den.

Läs om våra mullvadskrämmor här

Tillbaka till Skadedjursguiden

  • Antal artiklar: {{ cart.count }} st
  • Totalt: {{ cart.formattedTotalWithDiscount }}
Gå till kassan