0722036443 Personlig service Snabb leverans Lager i Sverige
0722036443
Personlig service Snabb leverans Lager i Sverige

Klädesmal.

1. Hur vet jag att jag har fått klädesmal?
2 Hur kan jag förhindra att jag får klädesmal?
3. Vad skall jag göra som jag redan har klädesmal?

 

 By Guido Gerding - own photograph, URL: Ex :: Natura - Freies Portal für Umweltbildung (Environmental Education), CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=532342

1. Hur vet jag att jag har fått klädesmal?

Om du har ser små gula och grå fjärilar hemma cirka 12 cm mellan vingarna kan du ha fått klädesmal (Tineola bisselliella). Dessa fjärilar kan lägga sina ägg i dina kläder som sedan kläcks och ut kommer larver. Klädesmalenslarver äter animaliska produkter så som kläder så har man hål i kläderna som hänger i garderoben kan man misstänka klädesmal. Tillskillnad från pälsängerlarvens hål som är mer definierade blir det mycket ludd kring hålen som klädesmallarven gör. Dock kan man bekämpa klädesmal på samma sätt som pälsängerlarven så det inte så viktigt att artbestämma skadedjuret.  

2 Hur kan jag förhindra att jag får klädesmal?

Städa noga platser där du har dina kläder. Kläder av animaliska produkter som du inte använder kan du lägga i påsar som du kan försluta. Kläder som är gjorda av 100% syntetiska är dock inga problem. Du kan även använda rödcederträ i dina garderober och byråer. Klädesmalen tycker inte om doften av rödceder och kommer att lämna platsen.

3. Vad skall jag göra som jag redan har klädesmal?

Städa dina garderober och byråer noggrant. Om du dammsuger platserna frys ner dammsugarpåsen innan du slänger den så att alla larver dör. Tvätta dina kläder i 60 grader de kläder som inte kan tvättas i 60 kan istället frysas ner. Skaka även dem utomhus. Placera ut rödceder på alla platser där du misstänker klädesmal speciellt i garderober och byråer. Du kan hänga rödcederringar på din galgar och rödcederkulor i dina byråer var dock noga med att kulorna inte hamnar direkt mor plaggen då de kan färga av sig. 

Tillbaka till Skadedjursguiden

  • Antal artiklar: {{ cart.count }} st
  • Totalt: {{ cart.formattedTotalWithDiscount }}
Gå till kassan