0722036443 Personlig service Snabb leverans Lager i Sverige
0722036443
Personlig service Snabb leverans Lager i Sverige

Vägglöss

Hur vet jag att jag har vägglöss
Hur ser jag att det är vägglöss som biter mig?

Jag har vägglöss i sängen, vad gör jag?


vägglus


Hur vet jag att jag har vägglöss?

Tidigare fick man främst vägglöss med sig hem efter utlandsresor. De kan bland annat finnas på hotell eller om du har köpt med dig hem textiler. Dock blir det allt vanligare med vägglöss i Sverige och man kan även drabbas utan att ha varit på utlandssemester.  

Vägglöss är relativt stora, En vuxen vägglus är ca 4-5 mm lång med en bred oval kropp. Det är dock inte alltid att man ser dem eftersom de är främst aktiva på natten. Vägglöss efterlämnar också små svarta prickar på lakanet eller golvet.

För att försäkra sig att man har vägglöss kan man köpa limfällor med feromon, ett lockmedel, där lössen fastnar i limmet.

 

Hur ser jag att det är vägglöss som biter mig?

Vi reagerar olika på betten, en del får en liten röd rodnad, medan andra får kliande obehag. Betten kommer i regel under natten när du sover.

 

Jag har vägglöss i sängen, vad gör jag?

Du kan göra flera saker, det kräver en del arbete.

Först och främst skall du helst inte byta sovrum, då söker vägglusen upp dig och på det sättet sprider de sig.

Börja med att vända sängen på sidan och dammsug den noga i alla springor och hörn. Dammsug alla springor i rummet där du tror vägglusen kan gömma sig. Nattygsbord, vid golvlister, bakom tavlor och andra möbler eller föremål i rummet. Tvätta sängkläderna och se till att inte ha saker på golvet.

Flytta ut sängen ca 50 cm från väggen eftersom vägglöss kan klättra upp på väggen och faktiskt hoppa till sängen. Tror du att du har vägglus i sängen så köp inte direkt en ny säng då de vägglöss som gömmer sig någon annanstans i rummet kan komma att bosätta sig i din nya säng. Istället är det bättre att fängsla in lössen genom att köpa ett madrasskydd, finns i bredderna 90, 105 och 120 cm med en tjocklek på resårbotten upp till ca 30 cm. Låt skyddet sitta på minst 1,5 år då vägglusen kan överleva så länge genom att gå ner i dvala. På varje sängben kan du sätta ”Bugbrake” som är en dubbelhäftande tejp och de vägglöss som kommer utifrån rummet och klättrar upp på benen kommer då att fastna och dö. Du kan också komplettera med Myrrnix, ett kiselpulver, som gör att vägglusen torkar ut när den får pulvret på sig. Du kan lägga ut det i strängar runt ben och golvlister så lusen måste gå igenom strängen.

Tillbaka till Skadedjursguiden

  • Antal artiklar: {{ cart.count }} st
  • Totalt: {{ cart.formattedTotalWithDiscount }}
Gå till kassan