Skadedjursbekämpning.nu
0

Skadedjur - Vi hjälper dig | Skadedjursbekämpning.nu

Din kundvagn

Din kundvagn är tom
Svenska Danska

Om du är trött på att bli biten kan du odla de bästa myggbekämpande växterna för att hålla djuren borta.

Att odla myggbekämpande växter är ett smart sätt att skapa en oönskad miljö för dessa irriterande blodsugare.

Det finns få insekter som är så hatade som myggan. Förutom att insekten ger sina offer smärtsamma, kliande bett är den känd för att sprida farliga sjukdomar i vissa länder, som zikavirus, malaria och denguefeber.

Om du är benägen att bli biten, är det troligt att några myggavvisande växter kommer att stå högst upp på listan över dina trädgårdsidéer. De bör dock endast användas i kombination med andra åtgärder.

De starka kemiska dofter som produceras av vissa vanliga trädgårdsväxter kan förändra de doftreceptorer som myggor använder för att hitta oss något - men det räcker inte att bara plantera starkt doftande växter i trädgården för att hålla dessa odjur borta", säger Charlotte Bailey, trädgårdsingenjör och grundare av Oh So Garden.

Nyckeln till att avvärja myggor ligger i växtens oljor. Oljorna finns i bladen och är mycket koncentrerade och har en verkligt myggavvisande effekt. Det bästa sättet att frigöra dem är att bränna kvistar av växten eller krossa bladverket.

Så även om du fyller krukor och rabatter med dessa växter förvirrar och avskräcker dem, bör du helst använda växterna på andra sätt genom att gnugga in deras oljor på diskbänken, göra din egen insektsspray eller slänga dem på grillen under en grillfest.

 Du kan också titta på våra myggfångare här

De bästa myggbekämpande växterna

Aromatiska växter och örter är de bästa myggbekämpande växterna, eftersom deras doft är avskräckande för insekterna. 

Myggor lockas av den koldioxid som vi släpper ut, och en växts doft kan ofta maskera den, säger Jennifer Green, botaniker och författare för Positive Bloom.

Många av dessa populära trädgårdsväxter används för att tillverka kommersiella insektsmedel och är därför en bra utgångspunkt.

 

1. Lavender

"Lavendel är en av de mest effektiva myggbekämpande växterna och är så väldoftande att du inte ens behöver krossa och gnugga den på huden för att den ska fungera", säger Green.

Det är lätt att lära sig att odla lavendel i krukor eller rabatter. Som medelhavsväxter trivs de i varma, torra somrar, så om du vill njuta av deras himmelska doft och insektsbekämpande egenskaper i kalla klimat bör du överväga att odla dem inomhus.

 

2. Basilika

Basilika är ett inomhus- eller utomhusalternativ som också bidrar till din kulinariska arsenal och är en av de mest myggavvisande växterna du kan odla.

Om du inte vill krossa några växter är basilika det bästa alternativet, säger Bailey.

"En av de mest stickande kulinariska örterna, den här "sätt och glömma"-växten avger en stark doft som avskräcker både myggor och flugor.

Det är lätt att lära sig att odla basilika från frön eller sticklingar - den behöver bara en solig plats och en noggrann bevattning.

Basilika behöver lite skugga från den brännande solen, så du bör skydda den om somrarna är för varma", tillägger Green.

 

3. Sammetsblomstersläktet

Förutom att vara färgstarka har ringblommor en distinkt doft som är avskräckande för myggor och många andra skadedjur i trädgården. Detta gör dem till ett populärt alternativ för sällskapsplantering. Lyckligtvis är de tilltalande för bin.

Blommornas eteriska olja har en liknande effekt som dietyltoluamid och används i många insektsmedel.

Ringblommor är ganska kompakta, vilket gör dem idealiska för att odlas som ettåriga i krukor. Det innebär att de kan flyttas runt där det behövs. Sprid ut krukorna runt sittplatser och i din köksträdgård.

Lär dig hur du odlar ringblommor från frön för ett oändligt utbud av sommarglädje. 

 

4. Rosmarin

Den aromatiska rosmarinen är mycket attraktiv för bin och andra värdefulla pollinatörer, men den är mycket mindre attraktiv för myggor. Den är också ett utsökt tillskott till en söndagsstek.

Rosmarin är mycket effektivare som myggmedel när den bränns", säger Green. Om den bränns frigörs dess eteriska oljor, så försök att kasta några kvistar på grillen eller i eldstaden när du har gäster i trädgården - det borde hjälpa till att avskräcka blodsugarna.

Rosmarin föredrar temperaturer upp till 26 °C. Du kan lära dig hur du odlar rosmarin från sticklingar eller fröer.

 

5. Citronellagräs

Citronellaolja används ofta som ett naturligt insektsavvisande medel och kommer från citronellagräset (Cymbopogon nardus). Även om den är mycket effektiv när den används i sprayer och ljus, frigörs oljorna inte när växten bara växer.

Trots detta är citronellagräs ett populärt alternativ för odling runt sittplatser och ingångar till bostäder, och det tros bidra till att avskräcka myggor och andra skadedjur som t.ex. vita flugor.

Citronellagräs kan krossas och appliceras lokalt för att avvärja myggor", rekommenderar Green. Växterna behöver högre temperaturer för att trivas, så de bör odlas inomhus om vädret är för kallt.

Citronellagräset är infödd i tropiska områden i Asien och kan odlas som perenn i USDA-zonerna 10-12, även om vissa trädgårdsmästare kan odla det i zon 9. Det når vanligtvis höjder på cirka 2,5 meter.

 

6. Citrongräs

Citrongräs - eller Cymbopogon citratus - är ett väldoftande gräs som ofta används i asiatisk matlagning och är nära besläktat med citronellagräset och innehåller en liknande eterisk olja som myggor inte gillar.

Du kan se skillnaden mellan de två växterna genom att titta på basen - citrongräs har en gulgrön färg med en vit bas, medan citronellagräset har en rödaktig nyans mot basen.

Det är förvånansvärt enkelt att lära sig att odla citrongräs, och när den planteras i krukor begränsas dess storlek, vilket gör att den kan flyttas inomhus vid kallt väder.