Skadedjursbekämpning.nu
0

Skadedjur - Vi hjälper dig | Skadedjursbekämpning.nu

Din kundvagn

Din kundvagn är tom
Svenska Danska

Det vanligaste skadedjuret i Sverige är myggan. De blodsugande insekterna finns både utomhus och inomhus, men de är mest vanligt förekommande i skogar där myggorna lägger sina ägg på stillastående vatten som samlats under fuktiga månader.

Andra typer av insekter eller skadedjur som lever där är bland annat flugor och bin som pollinerar blommor under våren, medan vissa malar producerar höga ljud på natten när det är mörkt ute för att skrämma bort rovdjur från att äta upp dem!

Vad är skadedjur?

Skadedjur är organismer som har en negativ inverkan på växter, men dom kan göra mer än bara förstöra våra växter, de kan också bära på sjukdomar och påverka människor!

Några vanliga skadedjur är bladlöss, kvalster, trips och larver, så se till att hålla utkik efter dessa irriterande varelser under säsongen.

Hur påverkar de växter och vad kan du göra för att stoppa dem?

Vissa skadedjur, som bladlöss, kan vara ganska svåra att hantera. Det finns tre olika sorters arter som äter på växter: saftsugare, bladätare och rotätare. När en skadegörare hittas i trädgården är det viktigt att ta reda på vilken art det är så att du vet vilken typ av behandling som behövs. Om du hittar identifierbara "hål" i dina växters blad är det troligt att du har bladätare eller rotätare - dessa båda måste behandlas med hjälp av kemikalier. Sugare kommer att avge märkbar honungsdagg (en söt vätska) och de utsöndrar också ett vitt pulver som kallas "kakaovax". Dessa måste oftast bekämpas med tvål, spray eller andra mindre skadliga kemikalier.

Skadedjur kan överföra sjukdomar till dina växter och till och med göra dem obrukbara på grund av de skador de orsakar, men det finns några åtgärder du kan vidta för att rädda dina växter:

Att omplantera en växt är ett bra sätt att bli av med skadedjur, men det innebär extra arbete för dig! Bekämpningsmedel är ett annat alternativ, men de måste användas med försiktighet så att de inte skadar de pollinerande insekter som vill äta dina växter. Det finns många ekologiska skadedjursbekämpningsmedel tillgängliga i trädgårdsbutiker nuförtiden, så se till att du väljer ett som fungerar för dig! Kom också ihåg att det är bättre att förebygga än att bota skadedjur: håll dina växter friska i första hand genom att ge dem rätt temperatur och fuktförhållanden.

Det kanske bästa sättet att hantera skadedjur är att behandla dem tidigt, innan de orsakar alltför stor skada. Om du håller dina växter i gott skick, rensar upp avfall och tar bort löv, kan du hålla insekterna borta. Se till att du inte överanvänder bekämpningsmedel, eftersom dessa också kan påverka nyttiga insekter som bin. Slutligen är det en bra idé att lära sig att identifiera de olika skadedjursarterna så att du vet vilken typ av behandling eller förebyggande åtgärder du behöver för din trädgård!

Exempel på vanliga typer av skadedjur och hur man identifierar dem

Bladlöss är vita eller gröna och de äter på växterna genom att fästa sig på deras nålar och suga dem torra. De finns vanligtvis i botten av växten, längst bort från solljuset

Spindelbaggar är vanligtvis gulbruna och mindre än ett risgryn. De kan hittas under jorden eller i sprickor och klyftor. Kvalster är ofta röda, bruna eller blå och lever också i sprickor och klyftor. De kan få bladen att vissna, bli gula eller bruna och falla av.

Thrips är en sorts liten insekt som äter på växter genom små hål i bladen, vilket gör att de blir blekgula, bruna och till slut blir spetsiga.

Nattfjärilar som sågflugor liknar nattfjärilar, men är vanligtvis större och larverna har sågliknande taggar på ryggen. Larverna av en sågfluga äter på insidan av unga blad. Larverna kan förvandla dina växter till släta stjälkar med hål i dem! De lämnar också efter sig silkeslena nät runt plantans bas.

Tips för att förebygga skadegörare i hemmet eller trädgården

Förbered jorden genom att tillsätta organiskt material, t.ex. gammal gödsel eller kompost. Detta bidrar till att upprätthålla en jämn fuktnivå i jorden och ger bättre luftflöde för att undvika förhållanden som lockar till sig skadedjur.

Rotera dina växter med jämna mellanrum för att se till att de får tillgång till näringsämnen, vatten och solljus på ett jämnt sätt. Detta utsätter dem också för naturliga fiender till skadedjur som kan ha utvecklats i din trädgård eller hemmiljö.

Skydda unga växter från att bli uppätna genom att använda växtskydd eller placera dem under ett skydd.

Spänn upp ett tunt bomullsnät löst mellan växtraderna med ett avstånd på några centimeter över marken. På så sätt kan insekter och deras ägg falla ner under och inte flyga tillbaka upp i växterna där de kan skapa problem.

Ändra placeringen av dina trädgårdsområden från år till år så att skadedjur inte kan bygga upp en resistens mot naturliga bekämpningsmedel eller vänja sig vid en viss miljö.

Ta reda på vilka typer av insekter som finns i din trädgård innan du börjar plantera. Vissa växter lockar till sig vissa typer av skadedjur, och dessa kan undvikas om du förstår skadedjurens livscykel. Undertryck skadedjurspopulationer genom sanering i slutet av säsongen varje höst - det inkluderar att ta bort nedfallna löv, döda grenar och annat skräp som kan fungera som födokällor för skadedjur under vintermånaderna.

Biologisk bekämpning är ett annat effektivt sätt att hålla nere skadedjurspopulationer utan att använda kemikalier som är skadliga för människor eller miljön (t.ex. herbicider).

Sammanfattning

De typiska skadedjuren är bladlöss, kvalster, trips, spindelbaggar, sågflugor och larver. Dessa organismer kan vara ett problem om de lämnas obehandlade eftersom de kan överföra sjukdomar och döda växter i din trädgård. Att undvika användning av bekämpningsmedel är också viktigt eftersom du inte vill skada andra insekter som lever i ditt hem eller trädgårdsområde.